ACTUEEL
Tijd, niet zozeer geld, maakt gelukkig
- september 15, 2017
- Door: Redactie
- Categorie: Financiële planning Geld en gevoel
Ondanks dat over het algemeen het inkomen stijgt, ervaren steeds meer mensen tijdsdruk, wat een negatieve weerslag heeft op hun welzijn en geluksgevoel. Paul Smeets, econoom en onderzoeker op het gebied van geld en geluksgevoel aan de Universiteit van Maastricht, beweert dat meer (vrije) tijd hebben gelukkiger maakt dan meer geld[i]. Als financieel planners merken wij dit ook. Zo krijgen wij wel eens de vraag of het financieel haalbaar is om minder te werken en meer tijd bij gezin en familie te spenderen.
Tijd kopen
Een neveneffect van de jacht naar een goed leven, wat vroeger altijd intrinsiek gepaard ging met ‘geld verdienen’, is dat steeds meer mensen het gevoel hebben te weinig tijd te hebben. Samen met collega wetenschappers van verschillende universiteiten in Nederland, USA, Canada en Denemarken, merkte Paul Smeets dat het gevoel van tijdsnood verminderd kan worden door geld te besteden aan diensten die ons tijd besparen én dat we daardoor gelukkiger worden. Uit het onderzoek bleek dat dit effect gold voor iedereen, onafhankelijk van socio-economische achtergrond en financiële situatie. “Zonder meer te gaan verdienen, kan Jan Modaal net zo gelukkig worden als de gemiddelde miljonair”, stelt Smeets. Uit het onderzoek bleek namelijk dat het gelukniveau van mensen die geld besteden aan tijdbesparende diensten zoals een hondenuitlaatservice, een tuinman, schoonmaakhulp, bezorgmaaltijd, klusjesman enz., gemiddeld van een 7 naar een 7,5 stijgt. Het verschil tussen iemand met een modaal inkomen en een miljonair blijkt ongeveer net zo groot; vandaar zijn opmerking.
Het is een baanbrekend onderzoek omdat voor het eerst het pad van rijkdom naar welzijn belicht wordt. Geld besteden om meer vrije tijd te hebben geeft blijkbaar meer voldoening dan geld besteden aan meer goederen. Op korte termijn is een nieuw shirt, een nieuwe televisie, een nieuwe auto,… misschien wel erg leuk, maar het gelukzalige effect ebt al snel weg. Smeets geeft het voorbeeld van een gezin dat verder weg verhuist voor een groter huis, maar vervolgens steen en been klaagt over de toegenomen reistijd van huis naar school en werk en vice versa.
Tijd is schaars en kostbaar
Tijd is kostbaar en is vaak een synoniem voor vrijheid. Meer vrije tijd leidt in principe tot minder stress… maar dat is niet altijd waar. Technologische innovaties hebben er de laatste decennia toe bijgedragen dat we meer tijd kregen, maar ze veroorzaakten tegelijkertijd vaak ook meer stress omdat we steeds minder het idee hadden dat we onze tijd zelf konden indelen. Denk maar aan internet en de tablets en smartphones waardoor veel mensen niet meer gebonden zijn aan een kantoor of bureau om te werken. Vrijheid! Maar juist dat ‘altijd en overal’ kunnen werken en altijd met elkaar in verbinding staan via internet maakt dat we nu geen gevoel van vrijheid meer hebben.
We komen er steeds meer achter dat geld en goederen in onze samenleving niet schaars zijn, maar tijd wél. Hoe we omgaan met onze vrije tijd, is belangrijk. Volgens Smeets gaat het niet om de hoeveelheid vrije tijd, maar hoe we het benutten. Een hobby beoefenen, iemand helpen, mantelzorg / vrijwilligerswerk, sporten,… maakt gelukkiger dan de vrije uurtjes voor de buis doorbrengen.
Uit een enquête die Smeets in ons land hield, blijkt dat slechts één op de vijf Nederlanders geld uit te geven aan zaken die vrije tijd opleveren. “Het blijft om de één of andere reden not done om het schoonmaken van je huis uit te besteden, of om je eten te laten bezorgen in plaats van zelf te koken. Ik vind dat vreemd: als je een broek van honderd euro aanschaft, krijg je daar allerhande complimenten over. Maar als je diezelfde honderd euro uitgeeft aan iemand die acht uur komt schoonmaken, kijken mensen je daarop aan”, concludeert Smeets.
Geld besteden aan ontzorging
“Geld maakt niet gelukkig”, zeggen ze wel eens. Dat is waar. Dit onderzoek is daar ook weer een voorbeeld van. We willen echter wel opmerken dat geen geld of onvoldoende geld hebben ook niet gelukkig maakt. Maar wanneer een bepaalde basis comfortabel gerealiseerd kan worden, zal méér geld volgens ons niet noodzakelijkerwijs tot méér geluk leiden. Geld is geen wondermiddel waarmee u alle problemen kunt oplossen maar eerder een tool om uw leven vorm te kunnen geven zoals u dat wenst. En juist daar kan een financieel plan heel handig bij zijn. Wij helpen u bij het verwerven van diepgaand inzicht in uw financiële situatie en bekijken vervolgens met u samen hoe u, wat u in uw leven graag wilt bereiken, ook financieel mogelijk kunt maken.
Misschien heeft u geen plezier in uw werk en zou u graag van baan willen veranderen, maar schrikt u daarvoor terug omdat u niet weet of u dan nog wel voldoende verdient en of uw pensioen dan nog goed geregeld is enz. Of misschien was u in eerste instantie van plan om naar een grotere woning te verhuizen nu er gezinsuitbreiding op komst is, maar realiseert u zich dat u dan veel meer uren moet werken of meer reistijd kwijt bent, waardoor u waardevolle uren samen met uw gezin verliest. Misschien maakt u zich zorgen over later, vanwege de ontwikkelingen rond ons pensioenstelsel en de steeds hoger oplopende zorgkosten. Zou het niet fijn zijn dat u nu geld apart kunt zetten zodat u later ‘tijd’ kunt kopen, bijvoorbeeld om minder te gaan werken, om voor een dierbare te kunnen zorgen?
Een goed plan, onderzoeken wat u nodig hebt aan inkomsten en uitgaven, en dan uitkijken naar hoe u uw leven kunt leven zoals u dat wenst, zou zomaar tot de opties kunnen behoren. Als financiële planners realiseren we ons terdege dat tijd een kostbaar goed is. Wij zijn ons bewust van uw tijd en zetten onze kennis en expertise om in een financiële planning die past bij een hoogwaardige kwaliteit van uw leven.
[i] ‘Buying time promotes happiness’. Wetenschappelijk Onderzoek van Ashley V. Whillans, Elizabeth W. Dunn, Paul Smeets, Rene Bekkers, and Michael I. Norton (13 juni 2017)
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.