ACTUEEL
De AFM maakt duidelijk dat kredietverstrekkers en hun medewerkers zeer zorgvuldig moeten zijn in hun zorgplicht voor geldnemers bij de beoordeling van de betaalbaarheid nu, straks en later van hypotheekaanvragen. Hoe belangrijk zijn de criteria die kredietinstellingen hanteren om de maximaal verantwoorde hypotheeklasten te berekenen? En wat betekent dat voor jou als je nu of in de toekomst een hypotheek aanvraagt.
Met de start van het nieuwe jaar 2024 in zicht, zijn veel mensen al aan het nadenken over hun “goede voornemens”. Maar hoe goed bedoeld ook, slechts 8 tot 12 procent van de mensen houdt deze goede voornemens daadwerkelijk vol. In dit artikel bespreek ik een aantal goede financiële voornemens en hoe je ze (beter) kunt volhouden.
Estate planning is een belangrijk onderdeel van financiële planning. Als financieel planner help ik cliënten hun financiële leven op orde te krijgen, te hebben en te houden om zo hun doelen en dromen nu, straks en later (financieel) realiseerbaar te maken. Maar net zo belangrijk is nadenken wat er met je vermogen gebeurt, als je […]
Onderzoek wijst uit dat een goede financiële opvoeding van kinderen ervoor zorgt dat ze later betere financiële beslissingen maken en minder snel met geldproblemen te maken krijgen. Financiële opvoeding is dus enorm belangrijk, maar hoe pak je dat aan?
In mijn werk als financieel planner merk ik dat veel mensen financiële zekerheid willen creëren. Maar tussen willen en doen kan een groot verschil zitten. Zo weten we allemaal wel dat het slim is te besparen en/of te beleggen met het oog op het realiseren van ons eigen financiële welzijn, nu, straks en later. Maar in de praktijk blijkt dat we daar vaak onbewust veel kansen voor laten liggen.
Je kind(eren), familielid of een goed doel een deel van je vermogen (kunnen) schenken, kan een fijn gevoel geven. En iets van waarde of een geldbedrag ontvangen is natuurlijk altijd leuk. Win-win dus. Maar toch is het niet zo eenvoudig. Er zijn allerlei belastingtechnische regels die het schenken tot een vrij complex geheel maken.
In dit artikel lees je hoe je een rechtsgeldige schenking kunt doen, welke opties je daarbij hebt en welke voorwaarden je aan een schenking kunt meegeven.
Liefst staan we niet bij stil bij dood gaan. En als we er al aan denken, dan denken we eerder aan wat we onze nabestaanden willen nalaten (bijvoorbeeld in een testament), dan aan wat er allemaal kan gebeuren tijdens onze laatste levensfase zelf. Maar toch is het net zo belangrijk om jou en je naasten daarop voor te bereiden. Dat kan met een levenstestament en/of wilsverklaring.
Je kunt je eigen woning zien als belegging, maar je kunt ook beleggen in een tweede, derde, vierde woning met als doel je vermogen te laten groeien. Daar ga ik in dit artikel dieper op in. Net zoals bij beleggingen op de beurs, gaan de rendementen op vastgoed ook gepaard met risico’s.
Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt vaak in één adem genoemd met een hypotheek. Het is natuurlijk zo dat het meestal aan te raden is een ORV af te sluiten als je een hypothecaire geldlening aangaat. Maar het kan ook heel wat voordelen hebben in andere situaties. Al zijn verzekeringen misschien niet “sexy” en denk je op jonge leeftijd gemakshalve liever niet aan je eigen overlijden, toch geldt: hoe eerder je begint, hoe beter!