ACTUEEL
Zorgverlof: hoe regel je het allemaal financieel?
- december 1, 2017
- Door: Redactie
- Categorie: Financiële planning Life events
Het is iets waarvan je hoopt dat het je nooit overkomt: je kind of je partner wordt ernstig ziek. Dan ben jij degene die de boel in een gezin draaiende moet zien te houden en zorg moet verlenen. Er komt veel op je af: rijden naar het ziekenhuis, afspraken regelen en thuis je naaste persoonlijk verzorgen. Waar haal je de tijd vandaan? Met een baan zal het helemaal niet te doen lijken. In ons land is het wel mogelijk om zorgverlof op te nemen, maar vaak blijkt dat onvoldoende.
Hoe is het zorgverlof in Nederland geregeld?
In de Nederlandse wet is het verlof om te zorgen voor een naaste geregeld. Er bestaat kortdurend en langdurend zorgverlof. Het kortdurend zorgverlof bedraagt twee keer het aantal arbeidsuren per week binnen een jaar. Hierbij krijg je 70 procent van je salaris doorbetaald. Zou dat een bedrag onder het minimumloon opleveren, dan ontvang je het minimumloon. Het onbetaalde, langdurend zorgverlof komt binnen een jaar neer op zes keer het aantal werkuren per week. Hoe dan ook: financiële gevolgen zal het zeker hebben.
Te weinig zorgverlof?
Soms zijn er voor een bepaalde beroepsgroep extra mogelijkheden om verlof voor zorg op te nemen. Het is dus essentieel om te onderzoeken of er bij jou ook aanvullende regelingen bestaan. Daar tegenover staat dat soms ook minder voordelige afspraken in een cao of regeling van de personeelsvertegenwoordiging zijn vastgelegd. Als dit zo is, dan hebben deze afspraken voorrang op de algemene regels.
Niet alle werkgevers zullen begrip tonen voor je moeilijke thuissituatie. Soms wordt er met je meegedacht en kun je op zich wel vrij krijgen. Er zijn ook gevallen bekend dat collega’s hun verlofuren vrijwillig overdragen aan de mantelzorger in kwestie. Maar dat is zeker niet altijd zo. Sommige mensen zien zelfs geen andere mogelijkheid dan ontslag nemen. Hoewel dat erg rigoureus is, kan het soms de enige mogelijkheid zijn om prioriteit aan de zorg te kunnen geven. In andere landen zijn er meer mogelijkheden, maar voorlopig zal Nederland het met deze wetgeving moeten doen.
Financiële gevolgen op korte en lange(re) termijn
Het opnemen van zorgverlof heeft sowieso consequenties voor jouw portemonnee. Niet alleen nu maar ook op de langere termijn. Zo kan een daling van jouw inkomen ook gevolgen hebben voor je pensioen. Maar misschien kom je door de inkomensdaling nu wel in aanmerking voor hogere toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag, huurtoeslag of zorgtoeslag. De financiële gevolgen van het zorgverlof en van de ziekte van je naaste bovenop alle zorg en bekommernissen voor je naaste kunnen je al snel boven het hoofd groeien.
Rekening houden met het onverhoopte
Niemand heeft een glazen bol, dus je weet nooit zeker of jij je ooit in de situatie zal bevinden waarin een naaste jouw zorg en ondersteuning hard nodig heeft. Maar omdat onze overheid ‘zelfredzaamheid’ stimuleert en zich steeds meer terugtrekt uit sociale voorzieningen, is de kans zeer reëel dat een groot deel van de zorg dan op jouw schouders komt te liggen. Hoe kun je je hierop voorbereiden? Hoe kun je ervoor zorgen dat wanneer je kind, partner of ouder ziek wordt, je minder kunt werken of zelfs kunt stoppen met werken? Hoe kun je hiervoor de financiële middelen reserveren? Is dit het je bijvoorbeeld waard om eventueel nu al lager in je vaste lasten te gaan zitten of om op een andere manier geld opzij te zetten?
Kom je er niet meer uit? Wij kunnen je helpen inzicht te krijgen en oplossingen aandragen.
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.