ACTUEEL
Harry van Houdt verduidelijkt juridische en fiscale aspecten van het gewijzigde huwelijksvermogensrecht
- juli 18, 2018
- Door: Redactie
- Categorie: Actueel Financieel Financiële planning Life events Vermogen
Sinds 1 januari 2018 is trouwen in gemeenschap van goederen niet meer de norm. Bij scheiding zorgde dit beginsel namelijk vaak voor ellende en strijd. Daarom is nu bij wet bepaald dat ‘trouwen in beperkte gemeenschap van goederen’ de standaard wordt. In beginsel betekent dit dat alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt verworven, in de -beperkte- gemeenschap valt. Wat partners voor hun huwelijk aan bezittingen en schulden hebben verzameld, valt in principe dus niet meer tot de huwelijksgemeenschap. Natuurlijk is het door clausules en uitzonderingen niet zo simpel als het lijkt. De nieuwe wetgeving heeft ingrijpende gevolgen voor nieuwe én bestaande huwelijken. Harry van Houdt, MFP, CFP, RLP, verduidelijkte op 12 juni 2018 in een FFP PE-webinar de juridische en fiscale aspecten van het gewijzigde huwelijksvermogensrecht voor de ondernemer / DGA.
Overzicht wijzigingen huwelijksvermogensrecht
In het webinar geeft Harry van Houdt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het huwelijksvermogensrecht sinds 2001. Begin 2018 zijn de wijzigingen van de vierde tranche in werking getreden. In deze vierde tranche heeft de regering de ‘beperkte gemeenschap’ tot het standaard, wettelijke stelsel gemaakt. Deze verandering is ingrijpend, vooral als je weet dat 75 procent van de koppels zonder huwelijkse voorwaarden trouwt.
Tot welk vermogen behoort een goed?
Nu ‘beperkte gemeenschap van goederen’ de nieuwe wettelijke norm is, zijn er bij gehuwden standaard drie vermogens in het spel: het gezamenlijke vermogen, het vermogen van partner A en het vermogen van partner B. Voor partners wordt het in het nieuwe huwelijksvermogensrecht erg belangrijk om goed bij te houden welke goederen tot het privé-vermogen of tot het gezamenlijke vermogen behoren. De bewijslast ligt bij de individuele partners. Goederen waarvan partners niet kunnen bewijzen dat ze het (grotendeels; meer dan 50 procent) met eigen (privé)vermogen hebben aangeschaft, vallen automatisch in de gemeenschap.
Erfenissen en schenkingen, door een partner tijdens het huwelijk verkregen, vallen onder een uitzonderingsregel. In principe komt een erfenis of gift dus in het privé-vermogen van een individuele partner terecht. In het webinar vertelt Harry van Houdt hoe schenkers en erflaters er middels insluitings- en uitsluitingsclausules ervoor kunnen zorgen dat een erfenis of schenking binnen of juist buiten de gemeenschap valt.
De regels met betrekking tot het vermogen dat een partner opbouwt in zijn / haar bedrijf (‘redelijke vergoeding’) en de (hoogte van de) vergoedingsvorderingen tussen partners zullen mogelijk voor flinke discussies en problemen kunnen zorgen, waarschuwt Harry van Houdt verder. Tijdens het webinar adviseert hij financieel planners dan ook om jaarlijks met hun klanten te zitten en een vermogens- en inkomensopstelling te maken.
Waar kan een financieel planner je bij helpen?
Het webinar is bedoeld voor financial professionals, maar ook als (aanstaande) gehuwden is het goed om de consequenties van het nieuwe huwelijksvermogensrecht op een rijtje te hebben. Begint het je te duizelen als je alle nieuwe regeltjes en hun gevolgen voor (tijdens en na) jouw huwelijk op je netvlies hebt? Neem dan gerust contact met ons op. Als financieel planner staan we je graag bij en geven we advies op maat van jouw persoonlijke situatie. We zorgen er samen met jou voor dat jullie huwelijk, ook financieel, een stevig fundament krijgt, waarop je kunt verder bouwen.
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.